Η διαφήμιση στα παιχνίδια: ένας θησαυρός!

0

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε ένα σχετικό αφιέρωμα στο Marketing Week, στο πλαίσιο του οποίου ο Αργύρης Στασινάκης, WOW group Chairman, είχε δώσει την παρακάτω σύντομη συνέντευξη στην Κατερίνα Βαλλογιάννη, την οποία δημοσιεύουμε στην πληρότητά της εδώ.

 

Τι διαφημιστικές δυνατότητες προσφέρουν σήμερα τα games για τις μάρκες;

Τα games αποτελούν ένα συναρπαστικό immersive περιβάλλον όπου τα brands μπορούν να συνδεθούν ενεργά (engage) με παίκτες και εν δυνάμει καταναλωτές, προσφέροντας συναρπαστικές εμπειρίες στους καταναλωτές.

Η πιο αποτελεσματική σύνδεση κι ενεργοποίηση (engagement) γίνεται μέσω incentives (παροχές ή δώρα) που ενσωματώνονται στο game επιδιώκοντας ως αντάλλαγμα κάποια ενέργεια από τον παίκτη. Όσο πιο ελκυστικά τα incentives για τον παίκτη, τόσο πιο υψηλό το conversion της διαφημιστικής καμπάνιας.

Μάχες με μπογιά στο Trivia Heroes (playtriviaheroes.com). Τι λέτε, αποτελεί καλό χώρο για την τοποθέτηση διαφήμισης για brand χρωμάτων;

Ένα brand έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την προβολή του σε ένα παιχνίδι ειδικά δημιουργημένο γι αυτό (custom game) ή σε ένα υφιστάμενο δημοφιλές παιχνίδι, όπου οι branded ενέργειες παρεμβάλλονται στο game play. Κατηγορίες games υπάρχουν πολλές. Τα πιο δημοφιλή για διαφήμιση είναι τα social games, που τρέχουν σε web και mobile.

“Sky is the limit” για τις διαφημιστικές καμπάνιες εντός των games. Τα πιο κοινά incentives των brands σε διεθνές επίπεδο αφορούν σε (α) κληρώσεις δώρων εντός ενός παιχνιδιού, (β) προβολή με εκπτωτικά κουπόνια, (γ) branded mini-games (αποστολές-quests) που παρέχονται για περαιτέρω ψυχαγωγία, (δ) δωρεάν game credits για τους παίκτες κ.ά.

Ως αντάλλαγμα για τα incentives, οι παίκτες καλούνται να συνδεθούν με το brand με ενέργειες όπως FB like, FB connect ή εγγραφή σε online υπηρεσία του brand, θέαση ενός διαφημιστικού βίντεο, συμπλήρωση στοιχείων (π.χ. e-mail) για μετέπειτα επικοινωνία (newsletters) από το brand, απάντηση σε ένα ερωτηματολόγιο (survey) κ.ά. Τα social media αποτελούν ιδανικό χώρο για επιπλέον engagement, καθώς τα Twitter, FourSquare κ.ά. προσφέρονται για επιπλέον gamified incentivized ενέργειες των παικτών οι οποίες αποσκοπούν σε user generated content γύρω από το brand.

Για την καλλιέργεια επιπλέον brand awareness, διάφορα games προσφέρονται για ένθεση branded προϊόντων, π.χ. ένα σαπούνι για το δέρμα, ένα μπουκάλι αναψυκτικού κ.ά. Οι ενθέσεις αυτές συνδυάζονται ιδανικά με incentives, αυξάνοντας το engagement των παικτών με το brand και αυξάνοντας περαιτέρω το conversion της καμπάνιας.

Στη συζήτηση αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη και η ραγδαία άνοδος του mobile, η οποία για την ώρα δεν έχει όριο, με το gaming να πρωταγωνιστεί στα App και Play stores. Τα location based services των mobile συσκευών μπορούν να συνδυαστούν με branded gamified incentives, ανοίγοντας περαιτέρω το πεδίο των μηχανισμών engagement.

Τέλος, ώριμη είναι η αγορά των banners σε περιβάλλον game, σε mobile και web με CTR αντίστοιχο αυτού των καλύτερων ιστοσελίδων.

 

Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις για τις μάρκες που τοποθετούνται σε ένα περιβάλλον gaming;

Οι σημαντικότερες προκλήσεις για τα brands που επιλέγουν να προβληθούν σε ένα περιβάλλον gaming είναι η ποιότητα, το targeting, το κόστος, η αποτελεσματικότητα και το reporting της καμπάνιας.

 • Ποιότητα. Το brand name είναι ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για κάθε brand και η μη-καταλληλότητα ενός game σε σχέση με το brand μπορεί να φέρει αρνητικά αποτελέσματα. Η επιλογή των games αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία της καμπάνιας.
 • Targeting. Οι επιλογές των brands κατά την στόχευση μίας καμπάνιας είναι πολλές: ηλικία, φύλλο, οικογενειακή κατάσταση, τόπος διαμονής, καταναλωτικές συνήθειες, ενδιαφέροντα κ.ά πολλά. Το game πρέπει να επιλεγεί ώστε η διαφήμιση να αφορά σε αυτούς που παίζουν.
 • Κόστος. Το game είναι μία εφαρμογή και απαιτεί κόστος για την υλοποίησή της, λειτουργία και υποστήριξή της. Ένα ελάχιστο budget για ένα απλό social branded game σήμερα είναι 10.000 Ευρώ. Οι game publishers συνήθως προσφέρουν και μοντέλο αμοιβής τους που στηρίζεται σε conversion και στη επίτευξη στόχων.
 • Αποτελεσματικότητα. Η επιτυχία μίας gaming διαφημιστικής καμπάνιας είναι συνέπεια της άψογης αξιοποίησης του game από τα στελέχη του brand και, βέβαια, της υψηλής αποδοχής του game από το κοινό. Η προσεκτική ενσωμάτωση των incentives χωρίς να εισβάλλουν στο game play είναι επίσης κλειδί για την επίτευξη του επιθυμητού conversion.
 • Reporting: Όπως σε κάθε καμπάνια, έτσι κι εδώ χρειάζεται να ορισθούν οι στόχοι και τα πιο σημαντικά KPIs. Ένα brand χρειάζεται δεδομένα για τους καταναλωτές που συνδέονται (engage) μαζί του. Από δημογραφικά έως κοινωνικό προφίλ, ένα game αποτελεί ιδανικό όχημα για άντληση της πληροφορίας. Όσο πιο μεγάλη η καμπάνια, τόσο διευρύνονται οι δυνατότητες άντλησης και ανάλυσης στοιχείων.

 

Αντίστοιχα, τι πρέπει να προσέξει μία μάρκα που επιθυμεί να συνδεθεί με το gaming;

Τα games αποτελούν ένα ακόμα μέσο στη διαθέσιμη παλέτα του διαφημιστή και, για να αποδώσουν, πρέπει να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής του brand.

Μέγιστα οφέλη σε μία διαφημιστική καμπάνια επιτυγχάνονται ύστερα από προσεκτική επιλογή των games σε συνάρτηση με τους στόχους της καμπάνιας. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας αποτελεί η αξιοποίηση των μοναδικών δυνατοτήτων των games ως digital μέσα: διαδραστικότητα (interactivity), κοινωνικοποίηση (social) και ψυχαγωγία (entertainment) αποτελεί τρίπτυχο των games που δύσκολα απαντώνται σε άλλα μέσα. Ποιοι είναι οι στόχοι της εκάστοτε καμπάνιας;  Ένα game μπορεί να αποτελέσει άριστο όχημα για την επίτευξη brand awareness, social interaction, μακροχρόνιου engagement, έως και conversion των παικτών σε offline πελατών.

Τα games με έντονη Ελληνική κουλτούρα είναι περιορισμένα λόγω μικρού μεγέθους αγοράς και το gaming αποτελεί σχετικά άγνωστο πεδίο για τον Έλληνα διαφημιστή ή marketing executive.  Ένας έμπειρος συνεργάτης, game publisher ή digital agency, θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της επιτυχίας! Η WOW group ειδικεύεται στα social games και τρέχει διαφημιστικές καμπάνιες στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπου καταπληκτικές επιδόσεις έχουν καταγραφεί. Η καμπάνια του Multirama στο Παιχνίδι Γνώσης της WOW group έφερε άνω των 200.000 νέων fans στη σελίδα του brand στο Facebook μέσα σε μία περίοδο 4 μηνών (κερδίσαμε το E-volution award για Social Media & Interactive Marketing)! Το engagement που καταγράφηκε ήταν εντυπωσιακό ενώ η καμπάνια, που λειτούργησε στο πλαίσιο win-win συμφωνίας μεταξύ brand και game publisher, αποτέλεσε υπόδειγμα ποιότητας και αποτελέσματος.

 

Για ποιες κατηγορίες προϊόντων «ενδείκνυται» τα games ως διαφημιστικό περιβάλλον; Παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ανάλογα με την εκάστοτε κατηγορία παιχνιδιού (video game, online game, social game);

Κάθε game, είτε πρόκειται για ένα MMO RPG είτε για ένα casual game, σε web, mobile ή κονσόλα, θα μπορούσε να αποτελέσει όχημα για μία διαφημιστική καμπάνια.

Τα social games αποτελούν χρυσή τομή και άριστο value for money για μικρά και μεγάλα brands. Τα casual social games ειδικότερα προσφέρουν ένα ιδανικό, ελεγχόμενο περιβάλλον για την προβολή ενός brand. Επιπλέον, οι δημογραφικά ισχυρότερες καταναλωτικά ομάδες παικτών εκπροσωπούνται πιο έντονα στα casual Facebook games: ο μέσος παίκτης social games (Facebook) είναι γυναίκα 37 ετών.

Η WOW group ειδικεύεται στα casual social games ως όχημα για incentivized branded advertising. Τα δεδομένα και οι μελέτες στηρίζουν την επιλογή αυτή: κάθε μέρα άνω των 300 εκ. χρηστών παίζουν games στο Facebook. 91% των social game players προσέχουν ενεργά incentivized διαφημίσεις εντός παιχνιδιών. H WOW group έχει μετρήσει ποσοστά engagement έως και 71% σε incentives από brands στο Παιχνίδι Γνώσης (playtriviaheroes.com). Τα οφέλη από engagement στα social games στο Facebook έχουν μακροχρόνια διάρκεια: 38% των fans ενός brand το έχουν συστήσει και σε φίλους τους.

Επίσης, ένα social game «κουμπώνει» ευκολότερα στις κοινωνικές λειτουργίες ενός social network (πχ Facebook, Twitter, FourSquare κ.ά.) ανοίγοντας νέες οδούς δημιουργικού engagement και διάχυσης της πληροφορίας. Οι φίλοι συνδέονται μέσω του game και το μήνυμα του brand ταξιδεύει ευκολότερα και με χαμηλότερο κόστος.

Γενικότερα, ένα brand, όταν προσεγγίζει την προοπτική διαφήμισης σε ένα game, πρέπει να κατανοήσει και τη φιλοσοφία του εκάστοτε game publisher. Οι φανατικοί παίκτες προτιμούν να πληρώσουν ένα premium gaming πακέτο παρά να γίνουν αποδέκτες διαφήμισης και ο game publisher συνήθως θα ικανοποιήσει πρώτα τη δική τους επιθυμία. Στο πλαίσιο αυτό, τα casual social games ενδείκνυνται ως η καλύτερη επιλογή για διαφήμιση, δεδομένου του ψυχαγωγικού και χαλαρωτικού τους χαρακτήρα καθώς και του γεγονότος ότι η διαφήμιση μπορεί να αποτελέσει μία σημαντική επιπλέον πηγή monetization για τους δημιουργούς τους.

A new game in 2 days? Yeah, let’s do it!

0

A new digital game takes talent and effort to design and build. It takes resources to market and set apart from its competition. It takes a special edge to be loved by players and grow.

The gaming business is huge. We all love to play a game every now and then: board and card games, tablet or console games, web, mobile & TV games entertain us and lighten up our lives.

But, can a new game be built in a couple of days? Beware, this is 48 hours with as little time wasted as possible for life’s essentials, like food and sleep. And, to make things a little bit more …exciting, start all work from scratch!

So, can it be done?

I can positively say, yes it can!

40+ talented people gathered this past week-end at Lavrio, near Athens, Greece, to form teams of 3-4 people and compete at making the best game.  The Hellenic Games Jam 2012 was organized by the Hellenic Games Developers Association. This year, the theme for these new games was “Paranormal”. No technology restrictions were applied and developers had access to Internet resources.

So, off they started on Friday and, on Sunday afternoon, 10 teams presented their games to the judges as well live and web audience.

1st place for No Name Three and their Twin Souls game

As for myself, I thought I had the easy job: a member of the 3-strong judging committee, I imagined sitting back, enjoying my cocktail drink and letting our competitors impress me. Hmmm, certainly not! How do you make justice to the make-or-break efforts of these dedicated people? Dive, dive, dive! And so I did on Sunday, while discussing with the teams and reviewing their projects.

Who won?

Find out at the HGDA website, or watch the ceremony recording. It’s worth also visiting the HGJ Facebook page for past-midnight shots of our developers. Game samples will soon be released for you to try them out! For the record, we, judges, decided we would award points for technology, design, game mechanics and fun factor. Games that were not really close to the competition “Paranormal” theme were automatically disqualified.

My impressions?

This was a beacon of light. To reach this level of game engineering in such a short period of time requires teamwork, individual skills, overall understanding of game development, dedication and determination. These people, all of them, proved they have it. Greece and the dire state of its economy attract plenty of bad press. But here is a fine exemption. These people deserve more and I am confident they will achieve their gaming goals in the years to come.

Also, let me pay tribute and offer my congratulations to organisers, sponsors and venue providers. The event was a success!

Last word

The digital gaming industry is picking up in Greece. HGDA and the Corallia gi-cluster are associations serving and promoting our local industry. Established, global corporations and smaller, emerging firms, they all make the point of healthy growth. Bookmark to play along!

 

The all new Articulate Storyline is here and it rocks!

0

We are excited by the new Articulate Storyline, the new e-learning authoring tool – use it to build highly interactive courses! We feel this is a product worth talking about – and yes, at last, you may now try it out (30 days free trial)! As you may already know, WOW group is an authorised Articulate reseller. We were also proud Storyline beta testers and have now been certified to put this new software on the market.

What makes Storyline so good? I personally feel it’s all those years of e-learning expertise that the Articulate team share. It’s evidently been distilled into Storyline.

My favourite feature? What an unfair question! If I were to pick one and only one, it’s variables and triggers. You may use them to define conditions in your course and alter it’s behavior based on these. No small matter this is. Yes, it may be addressed to the more experienced, resourceful course creators, but once you get the grasp of it, sky is the limit.

With Storyline it is simple to build customised interactions in your e-learning courses

Visit the official Storyline website for detailed features. You will appreciate built-in screen recording, layers, states, and pre-packaged characters that animate and liven up your courses. You will love publishing for iOS, HTML5 and, of course, Flash. You will enjoy the freedom in building and incorporating assessments and quizzes into your courses.

Write to us, should you wish to discuss more about Storyline itself, the Articulate Platinum Membership Plan and the added-value services (e.g. training and support) that are on offer by WOW group.

Articulate Presenter templates: Ελληνικά

0

Έχουμε γράψει παλαιότερα για το Articulate Studio 09, ένα εξαιρετικό λογισμικό για να φτιάχνετε εύκολα και γρήγορα εντυπωσιακές, multimedia παρουσιάσεις. Το Articulate Studio 09 βρίσκει εφαρμογές τόσο στην εκπαίδευση (e-learning) όσο και στο online marketing.

Στο post αυτό σας παρουσιάζουμε κάποια tips & tricks για εμάς τους Έλληνες χρήστες και σας προσφέρουμε Ελληνικά templates και οδηγίες χρήσης τους!

non-Western character set

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε Ελληνικούς χαρακτήρες στην παρουσίασή σας, πρέπει πρώτα να έχετε ρυθμισμένο το Articulate σε non-Western character set.

Πολύ απλά, στο μενού του Articulate, επιλέγετε
Presentation Options > Publish και στο Character Set, Non-Western.

Ελληνικά labels για τον Presenter

Μία συνηθισμένη ερώτηση που μας κάνετε είναι πως μπορείτε εύκολα να έχετε Ελληνικά κείμενα στα template του Presenter.

Οι πιο πολλοί από εσάς ήδη γνωρίζετε ότι κάνοντας edit τα κείμενα του template μπορείτε να εισαγάγετε Ελληνικά κείμενα στα labels και αυτά να τα σώσετε ως μέρος του Template που χρησιμοποιείτε για να κάνετε Publish την παρουσίασή σας.

Μπορείτε όμως να έχετε μονίμως διαθέσιμα Ελληνικά labels:

 • Χρειάζεστε κατ’ αρχάς ένα αρχείο με τα labels. Το ετοιμάσαμε για εσάς – κατεβάστε το αρχείο Greek.zip εδώ.
 • Κάντε unzip κι εξάγετε το αρχείο Greek.xml.
 • Αντιγράψτε το αρχείο Greek.xml στο φάκελο
  C:\Program Files\Articulate\Presenter\labels
  του υπολογιστή σας – ή όπου αλλού βρίσκονται τα Program Files. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να έχετε δικαιώματα Administrator στον υπολογιστή – ίσως να χρειαστείτε υποστήριξη από τον υπεύθυνο IT.
 • Είστε έτοιμοι! Κάθε φορά που θα ανοίγετε ένα template για επεγεργασία, θα έχετε διαθέσιμα και τα Ελληνικά labels.
 • Και βέβαια, αν επιθυμείτε, μπορείτε να επεξεργαστείτε το αρχείο Greek.xml ώστε να έχετε τα δικά σας, προσωποποιημένα labels, μονίμως διαθέσιμα.

Ελληνικά labels διαθέσιμα στον Articulate Presenter

From olive oil production to digital simulations and e-games. A simple journey.

0

Olive picking. It’s around December every year. In the Kalamata region, the annual olive oil production exceeds 25,000 tons. Our family trees produce around one ton – enough for our extended family and our friends. For me, a citizen of the world, all this represents an escape – and yet, through my involvement, I am continuously inspired in my work.

Often, the most elementary of experiences lead us to extraordinary conclusions.

Just yesterday, my father and I were driving to a remote olive grove in order to check the state of our trees and plan ahead for the picking. The narrow, winding road extends through hundreds and hundreds of olive trees. There is no tarmac here and one finds several crossings on the way. Needless to say, one may easily get lost. This is the case for me too, who, in the past years, I have always been sitting on the passenger’s seat. This year, I realised that in order to learn the way, I had to take the steering wheel.


View Larger Map

And so it happened. I drove following my knowledgeable passenger’s instructions, took these twists and turns, tackled the destroyed road surface, identified my own landmarks so that next time, on my own, I would reach my destination fast and safely. At last, nearing at the age of 40(!), I am now an even more useful instrument in my family’s efforts to produce that blessed olive oil.

Why is this simple story important?

“Trial & error”, “learning by our mistakes”, “On-the-Job-Training”, “role-play” are all learning techniques that share methodological elements with my olive-oil driving experience. I learnt the way to my olive trees by actively participating in the decision making process: is it left, is it right or do I keep on going straight?

In my case, I had the luxury to spend resources in order to learn: my father’s time, my vehicle, my own time and effort. In our business environment, it is seldom the case that we may devote real resources for training purposes, while properly managing cost and risk involved.

In this respect e-games (serious or fun) are an indispensable tool. Simulating every day processes in a virtual environment eliminates both cost and risk in exploiting real resources. Imagine a virtual cockpit, an oil-platform, a surgery room, a stock exchange floor and the simulation benefits are striking. Now imagine performing simpler tasks while playing a game on your computer: a sales pitch over the phone or face-to-face; an accountant closing books; a customer support call; evacuating a building safely. All these are individual steps in the ladder to success and, yes, simulations and e-games may prove a cornerstone in accelerating your way there.

In this game, the player is asked to move through space (3D) and identify the energy saving appliances by simply clicking on them. The game provides assistance and feedback.

WOW group builds games for learning (classroom and e-learning) and marketing (online and social media). Quite often, one game may serve both purposes. Contact us to discuss your business under a new gaming perspective!

google_plus

Google+ !….?

2

Πριν από λίγες μέρες μου ήρθε κι εμένα η πρόσκληση να μπω στο Google+. Συγκρατημένος ενθουσιασμός και μία αίσθηση προσμονής, αντίστοιχη με αυτήν, της πριν χρόνια πρόσκλησης στο τότε beta Gmail. Εκείνη την εποχή η έννοια του free internet mail ήταν συνυφασμένη με το Hotmail και το Yahoo και η Google ήταν απλά μια ακόμα μηχανή αναζήτησης. Καλά μπορεί και να υπερβάλλω λιγάκι.

Εκείνη τη πρώτη φορά που είδα το Gmail η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε ήταν ότι η υπηρεσία είχε ένα «καθαρό» πρόσωπο. Δεν είχε περιττά κουμπιά και λειτουργίες. Ήταν straight to the point,mail for the masses. Αυτό για μένα ήταν winner recipe. Εγκατέλειψα πολύ γρήγορα τις άλλες υπηρεσίες mail που χρησιμοποιούσα και άρχισα να χρησιμοποιώ μόνο το Gmail. Έστειλα και αρκετές προσκλήσεις σε φίλους για να μεγαλώσει η παρέα στους servers της Google. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήμουν από τους πρωτοπόρους που έκαναν τη μετάβαση.

Εκείνο το καιρό βέβαια το Gmail ήταν λίγο lonely place to be. Όταν έλεγες Gmail στους γνωστούς και φίλους σε κοιτούσαν με απορία: τι είναι αυτό το Gmail? Τους έλεγες ότι η Google άνοιξε υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομίου και το βλέμμα τους γινόταν ακόμα πιο απλανές. Κάπως έτσι είναι τώρα και το Google+. Βλέπω τους κύκλους μου μικρούς και λίγους. Δεν έχω τις παρέες μου εκεί όπως τις έχω στο Facebook ή το Twitter ή οπουδήποτε αλλού όπου το link είναι στα βασικά bookmarks όλων των τυπικών χρηστών του Internet.

Το Google+ μου αρέσει για τους ίδιους λόγους που μου άρεσε αρχικά το Gmail. Απλό και απέριττο. To the point. Κοινωνική δικτύωση και μόνο αυτό. Πώς δικτυώνεσαι κοινωνικά; Δεν έχεις φίλους γενικά, αλλά παρέες. Άρα έχεις κύκλους. Θέλεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες από τις διακοπές σου, αλλά να τις δουν οι φίλοι που πήγες μαζί τους. Ή οι κολλητοί σου που σου έδειξαν τις δικές τους. Όχι δυνητικά όλο το Internet. Θέλεις να αράξεις με τους φίλους σου και να πείτε δυο κουβέντες. Καλά, OK η έννοια του Hangout είναι περίεργη. Δεν την έχω αφομοιώσει ακόμα. Ίσως να θέλει κι αυτή το χρόνο της για να ωριμάσει όπως οι κύκλοι μου, που είναι ακόμα λιγοι και μικροί.

Θέλω να ελπίζω ότι το Google+ θα έχει τη πορεία και την εξέλιξη του Gmail. Ότι θα κατακτήσει την αγορά του κονωνικά δικτυώνεσθαι όπως κατέκτησε την αγορά του δωρεάν ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο προκάτοχός του. Κι αυτό γιατί  εκτιμώ ιδιαιτέρως τη φιλοσοφία της Google γενικά. Μπορει να διαφωνούμε όλοι με τη πρακτική του «φακελώματος», αλλά η Google δε παύει να πρωτοπορεί χρόνια τώρα και να δημιουργεί προϊόντα και υπηρεσίες που απλά κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν.

Ο άλλος λόγος που θέλω να προχωρήσει το Google+ είναι ότι θεωρώ τη Google απείρως ικανότερη από άλλους στη δημιουργία πλατφόρμας ανάπτυξης third-party υπηρεσιών και δημιουργίας βιβλιοθηκών για προγραμματιστές. Το έχει ήδη αποδείξει παραδείγματος χάριν με το Marketplace και εύχομαι να κάνει το ίδιο και με το Google+. Ο λόγος είναι ότι οι ανταγωνιστές της σε αυτό το πεδίο – ναι, μιλάω για το Facebook – έχουν ακολουθήσει μια πολύ πιο ερασιτεχνική οδό ανάπτυξης, που μας έχει οδηγήσει όλους εμάς, που δραστηριοποιούμαστε στο χώρο της ανάπτυξης εφαρμογών, στο δρόμο προς το πλησιέστερο τοίχο για να χτυπήσουμε το κεφάλι μας. Και το κάνει συχνά. Αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη τα API της χωρίς να ενημερώνει κανέναν και πρέπει να ψάχνεις ανάμεσα σε χιλιάδες σχόλια απελπισμένων προγραμματιστών για να βρεις  κάποια απάντηση από τους Facebook developers, η οποία να αναφέρει απλά ότι άλλαξαν τα APIs και πλέον οι λειτουργίες που ήξερες δεν υπάρχουν. Η ανάπτυξη εφαρμογών για το Facebook δεν είναι για όσους δεν έχουν υψηλές αντοχές.

Όταν η Google ανοίξει το framework στους προγραμματιστές και μας επιτρέψει να αναπτύξουμε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης για το Google+, σίγουρα η προσέγγισή της θα είναι πιο συγκροτημένη και επαγγελματική από εκείνη του Facebook. Γιαυτό και θέλω να πετύχει το Google+.

Σάββας Καμπουρίδης

Chief Technology Officer

Go to Top