Πριν από λίγες μέρες μου ήρθε κι εμένα η πρόσκληση να μπω στο Google+. Συγκρατημένος ενθουσιασμός και μία αίσθηση προσμονής, αντίστοιχη με αυτήν, της πριν χρόνια πρόσκλησης στο τότε beta Gmail. Εκείνη την εποχή η έννοια του free internet mail ήταν συνυφασμένη με το Hotmail και το Yahoo και η Google ήταν απλά μια ακόμα μηχανή αναζήτησης. Καλά μπορεί και να υπερβάλλω λιγάκι.

Εκείνη τη πρώτη φορά που είδα το Gmail η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε ήταν ότι η υπηρεσία είχε ένα «καθαρό» πρόσωπο. Δεν είχε περιττά κουμπιά και λειτουργίες. Ήταν straight to the point,mail for the masses. Αυτό για μένα ήταν winner recipe. Εγκατέλειψα πολύ γρήγορα τις άλλες υπηρεσίες mail που χρησιμοποιούσα και άρχισα να χρησιμοποιώ μόνο το Gmail. Έστειλα και αρκετές προσκλήσεις σε φίλους για να μεγαλώσει η παρέα στους servers της Google. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήμουν από τους πρωτοπόρους που έκαναν τη μετάβαση.

Εκείνο το καιρό βέβαια το Gmail ήταν λίγο lonely place to be. Όταν έλεγες Gmail στους γνωστούς και φίλους σε κοιτούσαν με απορία: τι είναι αυτό το Gmail? Τους έλεγες ότι η Google άνοιξε υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομίου και το βλέμμα τους γινόταν ακόμα πιο απλανές. Κάπως έτσι είναι τώρα και το Google+. Βλέπω τους κύκλους μου μικρούς και λίγους. Δεν έχω τις παρέες μου εκεί όπως τις έχω στο Facebook ή το Twitter ή οπουδήποτε αλλού όπου το link είναι στα βασικά bookmarks όλων των τυπικών χρηστών του Internet.

Το Google+ μου αρέσει για τους ίδιους λόγους που μου άρεσε αρχικά το Gmail. Απλό και απέριττο. To the point. Κοινωνική δικτύωση και μόνο αυτό. Πώς δικτυώνεσαι κοινωνικά; Δεν έχεις φίλους γενικά, αλλά παρέες. Άρα έχεις κύκλους. Θέλεις να μοιραστείς τις φωτογραφίες από τις διακοπές σου, αλλά να τις δουν οι φίλοι που πήγες μαζί τους. Ή οι κολλητοί σου που σου έδειξαν τις δικές τους. Όχι δυνητικά όλο το Internet. Θέλεις να αράξεις με τους φίλους σου και να πείτε δυο κουβέντες. Καλά, OK η έννοια του Hangout είναι περίεργη. Δεν την έχω αφομοιώσει ακόμα. Ίσως να θέλει κι αυτή το χρόνο της για να ωριμάσει όπως οι κύκλοι μου, που είναι ακόμα λιγοι και μικροί.

Θέλω να ελπίζω ότι το Google+ θα έχει τη πορεία και την εξέλιξη του Gmail. Ότι θα κατακτήσει την αγορά του κονωνικά δικτυώνεσθαι όπως κατέκτησε την αγορά του δωρεάν ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο προκάτοχός του. Κι αυτό γιατί  εκτιμώ ιδιαιτέρως τη φιλοσοφία της Google γενικά. Μπορει να διαφωνούμε όλοι με τη πρακτική του «φακελώματος», αλλά η Google δε παύει να πρωτοπορεί χρόνια τώρα και να δημιουργεί προϊόντα και υπηρεσίες που απλά κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν.

Ο άλλος λόγος που θέλω να προχωρήσει το Google+ είναι ότι θεωρώ τη Google απείρως ικανότερη από άλλους στη δημιουργία πλατφόρμας ανάπτυξης third-party υπηρεσιών και δημιουργίας βιβλιοθηκών για προγραμματιστές. Το έχει ήδη αποδείξει παραδείγματος χάριν με το Marketplace και εύχομαι να κάνει το ίδιο και με το Google+. Ο λόγος είναι ότι οι ανταγωνιστές της σε αυτό το πεδίο – ναι, μιλάω για το Facebook – έχουν ακολουθήσει μια πολύ πιο ερασιτεχνική οδό ανάπτυξης, που μας έχει οδηγήσει όλους εμάς, που δραστηριοποιούμαστε στο χώρο της ανάπτυξης εφαρμογών, στο δρόμο προς το πλησιέστερο τοίχο για να χτυπήσουμε το κεφάλι μας. Και το κάνει συχνά. Αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη τα API της χωρίς να ενημερώνει κανέναν και πρέπει να ψάχνεις ανάμεσα σε χιλιάδες σχόλια απελπισμένων προγραμματιστών για να βρεις  κάποια απάντηση από τους Facebook developers, η οποία να αναφέρει απλά ότι άλλαξαν τα APIs και πλέον οι λειτουργίες που ήξερες δεν υπάρχουν. Η ανάπτυξη εφαρμογών για το Facebook δεν είναι για όσους δεν έχουν υψηλές αντοχές.

Όταν η Google ανοίξει το framework στους προγραμματιστές και μας επιτρέψει να αναπτύξουμε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης για το Google+, σίγουρα η προσέγγισή της θα είναι πιο συγκροτημένη και επαγγελματική από εκείνη του Facebook. Γιαυτό και θέλω να πετύχει το Google+.

Σάββας Καμπουρίδης

Chief Technology Officer